شماره تماس تلتونیکا

41357000 (021)

جستجو
سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS

مقایسه سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS و GMS از جنبه های مختلف

هر کدام از سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS و GMS ویژگی‌ها، معایب و مزایای خود را دارند و به‌عنوان ستون فقرات و مهره اصلی ردیابی موقعیت محسوب می‌شوند. فناوری GPS مبتنی بر ماهواره بوده و اطلاعات موقعیت‌یابی دقیقی برای افراد در هر گوشه از جهان ارسال می‌کند. فناوری دیگر در این حوزه، فناوری GMS است که اساس شبکه‌های تلفن همراه امروزی محسوب می‌شود.

عدم تأثیرپذیری سیگنال‌ها تحت موانع فیزیکی و افزایش دقت آن در مناطق شهری با تراکم بالای دکل‌های مخابراتی از ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS هستند. مواردی مانند دقت مکان‌یابی و پوشش جهانی از جمله موارد تفاوت ردیاب GMS و  GPSهستند. در این مقاله از گروه صنعتی تلتونیکا، سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS و GMS را بررسی می‌کنیم.

ردیاب خودرو و نقش آن در زندگی بشر

امروزه سیستم‌های ردیاب خودرو نقش مهی در زندگی انسان داشته و به‌نوعی بخش جدایی‌ناپذیر زندگی انسان محسوب می‌شوند. ردیاب خودرو به‌عنوان یک سیستم ضروری در بخش‌ها و صنایع مختلف موجب افزایش کارایی می‌شود. عملکرد ردیاب خودرو تنها محدود به تشخیص موقعیت اتومبیل‌ها نیست؛ بلکه علاوه بر افزایش امنیت خودرو موجب بهینه‌سازی مصرف سوخت، کاهش هزینه‌های مختلف و رانندگی ایمن هم می‌شود.

سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS از مهم‌ترین سیستم‌های ردیاب هستند که نقش مهمی در مدیریت و رصد فعالیت رانندگان ناوگان‌ها دارند. علاوه بر این، با استفاده از ردیاب‌های خودرو اخطارهای لازم برای تعمیر و نگهداری خودرو ارسال می‌شود.

سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS و مزایای آن

ردیاب‌های GPS معروف‌ترین و پرکاربردترین سیستم‌های موقعیت‌یاب هستند که بر فناوری مبتنی بر ماهواره عمل می‌کنند. در مدار زمین 24 ماهواره درحال گردش بوده و به‌طور دائم سیگنال‌هایی را به گیرنده‌های زمینی ارسال می‌کنند. سیستم های مبتنی بر GPS با دریافت سیگنال‌های چند ماهواره، بر اساس مدت زمان طی‌شدن سیگنال، فاصله خود را تا هر ماهواره محاسبه کرده و با تحلیل آن‌ها به موقعیت دقیق مکانی دست می‌یابد. ردیاب شخصی، ردیاب خودرو و ردیاب اشیا و دارایی‌ها از انواع ردیاب‌های GPS هستند.

هرکدام از ماهواره‌ها، سیگنال‌های زمانی دقیقی را ارسال می‌کنند و گیرنده‌های زمینی با استفاده از این سیگنال‌ها ساعت خود را همگام‌سازی می‌کنند. در این سیستم از تکنیک‌های پیشرفته‌ای برای بررسی اطلاعات و فیلترکردن آن‌ها استفاده می‌شود که درنتیجه موجب افزایش دقت در ردیابی توسط آن‌ها می‌شود. به همین دلیل سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS دارای دقت بسیار بالایی حتی در محیط‌های بسیار شلوغ، دره‌های عمیق و مناطق کوهستانی هستند.

از دیگر مزایای این نوع سیستم این است که ابزاری همه‌کاره و فراتر از ناوبری بوده و علاوه بر ردیابی خودرو در مواردی مانند نظارت بر تغییرات محیطی نیز کاربرد دارند.

ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS

ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS

یکی دیگر از سیستم‌های ردیاب، سیستم‌های ردیاب مبتنی بر GMS هستند که به‌عنوان مبنای شبکه‌های تلفن همراه هوشمند محسوب می‌شوند. این سیستم به کاربران خود اجازه انجام فعالیت‌هایی مانند موقعیت‌یابی و تماس‌های متنی و صوتی را می‌دهد.

از هر دو سیستم یعنی سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS و سیستم‌های ردیاب مبتنی بر GMS برای موقعیت‌یابی استفاده می‌شود؛ ولی این دو، تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند. ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS عبارت‌اند از:

  • امکان انتقال مکالمه‌ها با بهترین کیفیت و کمترین نویز
  • امکان ارسال و دریافت پیام کوتاه
  • امکان انتقال داده‌ها و استفاده از اینترنت موبایل با استفاده از فناوری GPRS
  • ارائه خدمات موقعیت‌یابی و ناوبری همراه با فناوری GPS که کاربران با استفاده از این ترکیب می‌توانند موقعیت دقیق خود را پیدا کنند.

البته موارد مهمی درباره تفاوت ردیاب GMS و GPS وجود دارد که در بخش‌های بعدی به آن‌ها می‌پردازیم. قبل از پرداختن به بخش بعدی باید به چگونگی تأثیرگذاری نقش ردیاب در افزایش دوام خودروها نیز اشاره کرد.

تفاوت ردیاب GMS و GPS

سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد و مزایای فراوانی که دارند به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند. از طرف دیگر سیستم‌های ردیاب مبتنی بر GMS نیز از دیگر سیستم‌های ردیاب هستند؛ ولی بین این دو نوع سیستم تفاوت‌های مهمی وجود دارد که عبارت‌اند از:

1. دقت در مکان یابی

گرچه از هر دو سیستم برای ردیابی استفاده می‌شود؛ ولی سیستم‌ های ردیاب مبتنی بر GPS به دلیل استفاده از ماهواره‌ها دقت بسیار بالایی داشته و در اغلب موارد با دقتی بالا یعنی کمتر از 10-5 متر موقعیت سوژه را مشخص می‌کنند. این در حالی است که دقت سیستم‌های مبتنی بر GMS چندان دقیق نبوده و بیشتر از 10 متر است.

2. میزان پوشش جهانی

دومین تفاوت ردیاب GMS و GPS مربوط به میزان پوشش جهانی آن‌ها است. از ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS وابستگی آن‌ها به شبکه‌های موبایل است. به‌عنوان‌مثال در مناطقی که آنتن‌دهی ضعیف باشد این سیستم ردیاب نمی‌تواند عملکرد مناسبی داشته باشد. این در حالی است که سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS به دلیل آنکه تحت پوشش ماهواره قرار دارند پوشش جهانی داشته و در هر قسمت از کره زمین قابل‌استفاده هستند.

3. تفاوت در هزینه

یکی دیگر از موارد تفاوت ردیاب GMS و GPS میزان هزینه آن‌ها است. به دلیل آنکه در سیستم های مبتنی بر GPS از تکنولوژی پیشرفته‌تر و دستگاه‌های مخصوص استفاده می‌شود هزینه بالاتری دارند. این در حالی است که هزینه استفاده از سیستم‌های مبتنی بر GMS کمتر است؛ زیرا برای آن‌ها از زیرساخت‌های موجود در شبکه‌های موبایل استفاده می‌شود.

مقایسه موارد کاربرد سیستم های GPS و GMS

مقایسه موارد کاربرد سیستم های GPS و GMS

سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS و سیستم‌های مبتنی بر GMS از نظر موارد کاربرد نیز با یکدیگر متفاوت هستند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

1. کاربرد سیستم های مبتنی بر GPS

در شرایطی که موقعیت‌یابی بسیار دقیق نیاز باشد؛ مانند ردیابی دقیق خودرو از سیستم‌های مبتنی بر   GPSاستفاده می‌شود. این سیستم‌ها تحت پوشش 24 ماهواره فعال در مدار زمین و چند ماهواره پشتیبان بوده و به‌طور گسترده تمام نقاط زمین را پوشش می‌دهند. داشتن زیرساخت‌های پیشرفته و قوی موجب می‌شود تا بتوان از سیستم GPS در شرایط مختلف استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: بهبود کارایی و کاهش هزینه در صنایع حمل و نقل با ردیاب خودرو

2. کاربرد سیستم های مبتنی بر GMS

همان‌طور که گفته شد وابستگی به شبکه‌های موبایل از ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS است. به همین دلیل در مناطق شهری با تراکم دکل‌های مخابراتی بالا دقت این سیستم‌ها به طور چشمگیری افزایش می‌یابد. میزان مصرف انرژی این سیستم‌های ردیاب نسبت به سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS کمتر بوده و درنتیجه مدت‌زمان بیشتری می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. این مورد را نیز می‌توان به‌عنوان یکی دیگر از موارد تفاوت ردیاب GMS و GPS برشمرد.

نکته دیگر درباره سیستم‌های ردیاب مبتنی بر GMS اینکه سیگنال‌های این سیستم‌ها کمتر تحت‌تأثیر موانع فیزیکی قرار گرفته و بر همین اساس می‌توان از آن‌ها در شهرهای بزرگ با ساختمان‌های بسیار بلند استفاده کرد.

معایب سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS و GMS

باوجود مزایایی که هرکدام از سیستم‌های ردیاب و به‌ویژه سیستم های ردیاب مبتنی بر  GPS دارند، مانند هرکدام از دستگاه‌های ساخت بشر می‌توانند معایب و نقاط ضعف نیز داشته باشند. در ادامه این موضوع را بررسی می‌کنیم.

1. معایب سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS

سیستم های مبتنی بر GPS برای تعیین موقعیت به سیگنال‌های ماهواره‌ها وابسته هستند. به همین دلیل در مناطقی که سیگنال ضعیف باشد پوشش‌دهی هم ضعیف خواهد بود. احتمال سیگنال ضعیف در مناطق کوهستانی، جنگل‌های انبوه و احتمالاً مناطق شهری پرازدحام با ساختمان‌های بسیار بلند وجود دارد و این مورد یکی از موارد تفاوت ردیاب GMS و GPS است.

یکی دیگر از معایب سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS تأثیر شرایط جوی نامساعد بر عملکرد و دقت این نوع سیستم‌های ردیاب است. این مورد در موارد حساس مانند هوانوردی و عملیات امداد و نجات اهمیت زیادی دارد.

معایب سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS

2. معایب سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS

همانند سیستم های ردیاب مبتنی بر GPS، سیستم‌های ردیاب GMS نیز معایبی دارند. به‌عنوان‌مثال ممکن است این سیستم‌ها با تجهیزات الکترونیکی دیگر تداخل داشته و درنتیجه ممکن است موجب بروز مشکلاتی در استفاده همزمان از آن‌ها شود. باوجودآنکه سرعت انتقال داده‌ها در سیستم GMS از طریق معرفی GPRS و EDGE افزایش‌یافته است؛ ولی در مقایسه با تکنولوژی 4G و 5G سرعت آن همچنان کمتر است.

از دیگر ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS که در حقیقت از معایب آن محسوب می‌شود محدود بودن دکل‌های مخابراتی در مناطق کوهستانی و روستایی است که موجب کاهش عملکرد این سیستم در چنین مناطقی می‌شود.

جمع‌بندی

امروزه استفاده از سیستم‌های ردیاب بسیار گسترش‌یافته و نقش مهمی در ابعاد مختلف زندگی انسان دارد. مهم‌ترین سیستم‌های ردیاب، سیستم‌ های ردیاب مبتنی بر GPS هستند که نقش مهمی در ایمنی خودروها، بهینه‌سازی مصرف سوخت، کاهش بسیاری از هزینه‌ها و مدیریت بهینه ناوگان حمل‌ونقل دارند.

علاوه بر این، نوع دیگری از سیستم‌های ردیاب وجود دارد که مبتنی بر GMS بوده و تحت پوشش دکل‌های مخابراتی هستند. در مقایسه بین این دو نوع سیستم‌ ردیاب، سیستم GPS دارای عملکرد بهتری است؛ زیرا ردیاب GPS مبتنی بر ماهواره‌هایی است که در مدار زمین قرار دارند و بر اساس سیگنال‌های دریافتی از ماهواره‌ها موقعیت مکانی سوژه را تعیین می‌کنند.

براین‌اساس می‌توان گفت که دقت سیستم‌های مبتنی بر GPS بالاتر از سیستم‌های مبتنی بر GMS است. علاوه بر این از دیگر موارد تفاوت ردیاب GMS و GPS تفاوت در میزان پوشش جهانی و هزینه است. به دلیل اینکه سیستم GPS سیگنال‌های خود را از 24 ماهواره مدار زمین و ماهواره‌های پشتیبان دریافت می‌کند میزان پوشش آن در جهان بیشتر است ولی درباره سیستم ردیاب مبتنی بر GMS میزان پوشش کمتر است. البته عدم تأثیرپذیری سیگنال‌ها تحت موانع فیزیکی و افزایش دقت آن در مناطق شهری پرازدحام از ویژگی های سیستم های ردیاب مبتنی بر GMS هستند

علاوه بر این به دلیل استفاده از تکنولوژی پیشرفته‌تر، هزینه ردیاب‌های GPS بیشتر از ردیاب‌های GMS است. گروه صنعتی تلتونیکا تولیدکننده انواع ردیاب خودرو، روتر، سوئیچ و… با بهترین کیفیت است که همواره در طراحی و ساخت محصولات خود دقیق‌ترین نظارت و کنترل را اعمال می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات تلتونیکا از بخش تماس با ما اقدام کنید.

پیام بگذارید